De Nederlandse waterschappen, verantwoordelijk voor het beheer van oppervlaktewater en afvalwaterzuivering, zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan heffen. In 2025 verwachten zij in totaal ongeveer 4,3 miljard euro aan heffingen te innen, een stijging van ruim 8 procent ten opzichte van 2024.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die de begrotingscijfers van alle 21 waterschappen in Nederland onder de loep nemen.

De stijging van de waterschapsheffing is niet nieuw; in de afgelopen vijf jaar is de belasting met maar liefst 41 procent toegenomen.

bron: CBS
bron: CBS

Volgens de waterschappen zijn belastingen cruciaal om Nederland te beschermen tegen hoogwater en wateroverlast, en er voor te zorgen dat voldoende water is. Voor deze taken, ook wel de watersysteemtaak genoemd, worden in 2025 ongeveer 2,3 miljard euro geheven, wat een stijging van meer dan 9 procent is ten opzichte van het vorige jaar.

Voor de kosten voor afvalwaterzuivering, een andere hoofdtaak van de waterschappen, wordt dit jaar gerekend op 2 miljard euro, een toename van bijna 7 procent ten opzichte van 2024.

Huishoudens betalen grootste deel van waterschapsbelasting

De waterschapsbelasting wordt betaald door een breed scala aan belastingplichtigen, waaronder huishoudens, boeren, natuurbeheerders en bedrijven. Sommige waterschappen heffen ook wegenbelasting, wat de financiële druk voor inwoners verder kan verhogen.

De verschillen in waterschapsheffing zijn aanzienlijk, afhankelijk van de regio en de WOZ-waarde van woningen. Huishoudens betalen gemiddeld het grootste deel van de heffingen.

Voor 2025 is de gemiddelde WOZ-waarde bepalend voor de te betalen belasting. Een meerpersoonshuishouden in het Wetterskip Fryslân met een koopwoning betaalt met een gemiddelde WOZ-waarde maar liefst 679 euro per jaar. Hetzelfde huishouden in bijvoorbeeld Waterschap De Dommel in Noord-Brabant betaalt slechts 370 euro.

Opmerkelijk is de forse stijging van de waterschapsheffing in Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek, waar de belastingen voor meerpersoonshuishoudens met een gemiddelde WOZ-waarde in 2025 maar liefst 78 procent hoger zijn dan in 2020. In waterschap Hunze en Aa’s daarentegen, is de stijging in die vijf jaar beperkt gebleven tot 13 procent.

Ook boeren worden geconfronteerd met aanzienlijke heffingen, afhankelijk van de WOZ-waarde van hun opstallen en het aantal vervuilingseenheden. Een voorbeeld: een boerenbedrijf in het Waterschap Vallei en Veluwe betaalt 3.496 euro per jaar, terwijl een vergelijkbaar bedrijf in het Hoogheemraadschap van Delfland maar liefst 10.378 euro kwijt is aan waterschapsheffing.

LEES OOK: Gemeenten verwachten bij elkaar tekort van bijna €4 miljard in komende 5 jaar